Saturday, January 24, 2015

KEM BESTARI SOLAT FASA 1 2015

24/1/2015- Program Kem Bestari Solat Fasa 1 telah diadakan. Sasaran program pada hari ini ialah kepada murid tahap 1. Program KBS ini akan diadakan lagi secara berperingkat-peringkat dengan mewajibkan semua murid tahun 1 hingga tahun 6 yang beragama islam.

Program yang bermula pada jam 8.00 pagi ini dimulakan dengan aktiviti senaman pagi yang diketuai oleh ustazah Norhalida. Selepas itu murid diberi taklimat untuk pengagihan kelas dan guru yang akan membimbing kelas yang ditentukan.

Pada program KBS Fasa 1 ini, murid dibimbing untuk mengenali perlakuan anggota wudhuk, niat wudhuk, perlakuan solat dan bacaan-bacaan dalam solat. Murid juga dibimbing untuk menghafaz surah-surah pendek yang dipelajari. Selesai LDK di dalam kelas, murid-murid akan dibimbing pula melakukan amali wudhuk dan solat berjemaah di musolla.

Program KBS ini berakhir pada jam 12.00 tengahari. Semoga murid-murid dapat manfaat dengan melaksanakan ibadah solat secara berdisplin  dalam kehidupan seharian mereka.

" Solat Membentuk Keperibadian Insan Sejati "


Gambar-gambar sekitar Kem Bestari Solat 1

Murid-murid sedang mengaminkan doa yang dibacakan oleh ustaz Helmi.Ustazah Roshida sedang memberi taklimat program kepada murid-murid.

Murid-murid bersedia untuk ke kelas masing-masing.

Murid-murid sedang melaksanakan aktiviti lembaran kerja di dalam kelas.

Ustazah Nordiana sedang melakukan tasmik bacaan kepada muid-murid.

Murid Tahun 1 sedang membuat lembaran kerja yang diberikan oleh guru pembimbing.

Murid-murid sedang latih tubi menghafaz surah-surah pendek .

Murid-murid sedang menghafaz dan latih tubi bacaan dalam sembahyang.
 Murid-murid tahun 2 sedang melakukan amali wudhuk.Laporan di sediakan oleh , Nasibah binti Sairi
Post a Comment